Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sandrine
uczeń drugiego roku
Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z piekła
|
Wysłany: Śro 18:31, 04 Sty 2006 Temat postu: Gusta kulinarne |
|
|
Tutaj dyskutujmy wiec o jadle i napitkach. Bawmy sie dobrze...
więc tak tzatzyki (greckie z dużą ilością czosnku), włoskie żarcie, flaki po ormiańsku, bigosik, pierogi....każdy rodzaj mięsa (oprócz wątróbek)
Burito (nie wiem jak to się pisze) ....jeszcze lubie wszystko co pikantne
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
la Nata
pirszoroczny
Dołączył: 25 Sie 2005
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 20:29, 04 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Ja od jakiegoś czasu nie jem żadnego mięsa prócz drobiowego, ryb i owoców morza. To ostatnie oczywiście niecodziennie:) Oprócz tego najczęściej jem ryż na wiele sposobów, spaghetti, produkty z soji (tofu, kotlety sojowe itp.) surówki pomidorowe z innymi warzywami i grzanki z oliwą z oliwek. Tak jak Sandrine lubię pikante potrawy lecz za to nie lubię soli. Wyjątkiem są oliwki i feta, w których nie przwszkadza mi to, że są słone. A piję prawie wyłącznie wodę, czasami soki owocowe i warzywne.
EDIT: No tak zapomniałam, że jeszcze bardzo lubię wszelkiego rodzaju sery.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hedwinga
pirszoroczny
Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska Szkoła Magii im.Michała Sędziwója
|
Wysłany: Czw 12:29, 05 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Uważam się za odkrywcę naleśników na słono. Każdy naleśniki robi z białym serem, mi on jednak zawsze szkodzi więc zamiast białego sera jak smarze naleśniki z drugiej strony to kładę na jednej połówcę plasterek sera żółtego i czekam aż ciut się podtopi. Składam naleśnika na pół i na talerz. Pycha radzę wyprówować.
Jest też inny sposób na słodko ćwiartkę banana kładzie się na naleśnika podczas smarzenia drugiej strony. Po zdjęciu na takeż polewa się banana pyłynnym waniliowym jogurtem drugą połówką naleśnika pokrywa banana.
Jest jeszcze naleśnik na ostro na patelni robi się farsz z papryki i pieczarek przyprawiony ostrą papryka w proszku acha i jeszcze celbula w tym farszu musi być farsz wkłada się w naleśnik. Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
la Nata
pirszoroczny
Dołączył: 25 Sie 2005
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 15:20, 05 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Każdy naleśniki robi z białym serem |
Nieprawda, że każdy. Ja jem naleśniki niemal wyłącznie na słodko tzn. z dżemem, sosem, owocami i co mi jeszcze przyjdzie na myśl.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Varpunen
Moderator
Dołączył: 16 Sie 2005
Posty: 169
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 17:00, 05 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Ja jestem za naleślikami ręcami i nogami i co tam jeszcze mam... mniam I pochłonę wszystko co ostre Natomiast żeby napisać jakie potrawy lubię, to nie mam zbyt czasu, musiałabym trochę pomyśleć
Ale jak wy tu o jedzonku, to ja może napiszę, że uwielbiam sok jabłkowo-miętowy, melisę, herbatę zieloną i czerwone wino... słodkie
Nienawidzę pepsi itp
Aha i jeszcze coś, co poprostu kocham: lody Latem nie wyobrażam sobie dnia bez nich A jak tylko mam czas, to z nimi eksperymentuje
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sandrine
uczeń drugiego roku
Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z piekła
|
Wysłany: Czw 18:22, 05 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
jabłkowo miętowego soku nie mogę pić, bo potem cierpię męki, melisa potrzebna by się uspokoić,herbat nie pijam, Lody miętowe z wiórkami czekoladowymi pycha a na dodatek chaczapuri, lawasz.....<mniam>
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hedwinga
pirszoroczny
Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska Szkoła Magii im.Michała Sędziwója
|
Wysłany: Pią 17:22, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Z napoi to jak mam kase idę do swojej ulubionej kawiarni i zamawiam czeko-coffe z gałką lodów waniliowych (pływa sobie po prostu) bitą śmietaną i pasypaną wiórkami kokosowymi mniam. Jestem koneserm win np. białe wino półwytrawne o nazwie Sophia najlepiej pasuje do łososia z patelni i pstrąga. Lubie eksperymenty w kuchni szczególnie z sałatkami kto chce przepis na Sałetkę duńską
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sandrine
uczeń drugiego roku
Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z piekła
|
Wysłany: Sob 0:35, 07 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
JA CHCĘ :d w końcu kocham robic w kuchni jakies przysmaki...np. dzisiaj robiłam pizze meksykańską
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hedwinga
pirszoroczny
Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska Szkoła Magii im.Michała Sędziwója
|
Wysłany: Wto 12:34, 10 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Przepis na saładke duńską
1 cebula
1 paczka makaronu świderki lub kolorowego
2 słoiki groszku z marchewką
1 szynka mordadella
3 papryki (zółta, czerwona, zielona)
1 puszka kukurydzy
natka pietruszki, szczypiorek, bazylia szuszona, sól, piepsz, tymianek
majonez
jogurt naturalny
Warzywa pokroić w kosteczkę. Cebule tak aby ona sama się podzieliła w pól krążki.
makaron ugotować
w małej miseczce wsypać 1,5 łyżki stołowej bazylii i płaska lyżkę tymianku wlać mały jagurt naturalny i według uznania dodać majonezu wymieszać
w dużą miskę wsypać pokrojone warzywa i odcedzony makaron posolić i popierzyc wg uznania dodać mieszankę ziołowo-majonozową (mała miseczka) wymieszać. Nie zapomnijcie dodać wcześniej szczypiorku i podartej natki wg uznania.
Sałatka gotowa. Można ozdobić gałązką natki.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sandrine
uczeń drugiego roku
Dołączył: 18 Sie 2005
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z piekła
|
Wysłany: Czw 8:12, 12 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Dzięluje bardzo dzisiaj zeroboę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hedwinga
pirszoroczny
Dołączył: 22 Lis 2005
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Polska Szkoła Magii im.Michała Sędziwója
|
Wysłany: Czw 13:31, 12 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Acha zapomniałam dotyczy tej sałatki ale to już mój pomysł
otóż dodaje jeszcze 2 lub 3 jajka ugotowane i pokrojone w kosteczkę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wąchacz
charłak
Dołączył: 11 Sty 2006
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: włoszczowa
|
Wysłany: Czw 13:33, 12 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
ja lubię spagetti z sosem boloniskim
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
la Nata
pirszoroczny
Dołączył: 25 Sie 2005
Posty: 155
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 18:47, 12 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Spaghetti jest dobre byle z bezmięsnym sosem pomidorowym.
A kto lubi zapiekane jabłka z sosem czekoladowym? Po prostu pyszne! Zwłaszcza w długie jesienno- zimowe wieczory.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Syriusz
Administrator
Dołączył: 27 Lip 2005
Posty: 191
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: ja jestem?
|
Wysłany: Sob 9:52, 14 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
A JA JEM WSZYSTKO CO MI WPADNIE W RĘCĘ <joke> tak naprawdę moge zjeść wszystko (jeśli będzie trzeba). Uwielbiam chińszczyznę. Mógłbym jąjeść dniami i nocami
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
wąchacz
charłak
Dołączył: 11 Sty 2006
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: włoszczowa
|
Wysłany: Sob 20:46, 14 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
taaaa jesteś wszystko żerny nie ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|